Fantastiskt fin inflygning över Kiruna, det är verkligen en förmån att få komma hit och se denna vackra natur. Har aldrig varit såhär högt upp i landet men efter detta känner jag verkligen att jag vill åka tillbaka. Nästa gång ska jag dock vara lite bättre klädd…

Under den två timmar långa föreläsningen, där det var ca 180 anmälda, hann jag med att ta upp lite av grunderna i AKK men även belysa rätten till kommunikation och visa på hur man kan med ganska enkla medel kan skapa en miljö som är kommunikativt tillgänglig. Det var så roligt att så många ville komma och lyssna men nackdelen med det är att det blir lite eller nästan inget utrymme för samtal och diskussion.

Med mig hade jag även ”min egen” kollektion med AKK- grejer. Under hösten roade jag mig med att trycka kommunikationskartor på olika saker. Jag gillar idéen att använda olika saker i miljön för att skapa kommunikativ tillgänglighet. Ibland, eller ganska ofta, när jag är ute och föreläser om Alternativ och kompletteterande kommunikation (AKK) så får jag höra om problemet med att ha med sig elevens AKK överallt.

Orsakerna till detta problem verkar vara många, några kan vara: det regnar, det är för soligt, det är för tungt, det är för krångligt, det är för mycket att hålla reda på, för lite personal, eleven/barnet är inte intresserad eller förstår inte hur man hen ska använda det, man glömmer osv… Hur ska man då komma över detta, vad det verkar, stora problem att få med sig personens AKK och att ge personen det som hen har rätt till, nämligen att kunna kommunicera på alla de arenor som personen vistas i. Förutom att höja medvetenheten kring rätten till kommunikation så har jag märkt att det underlättar om man gör olika ”anpassningar” i miljön. I vardagsmiljön finns en stor möjlighet att skapa tillfällen att påverka och kommunicera.

Först ut var AKK-muggen, en mugg som jag sett varianter av på på olika hemsidor. Jag gjorde en karta i In Print, gjorde sedan en bild av detta och laddade upp på VisaPrints hemsida och beställde sedan en mugg, snabbt smidigt och inte så dyrt, ca80:-. Om ni är sugna på att göra en liknande så kan jag rekommendera att inte göra så många rutor som jag gjorde, det blev lite för små rutor att peka på 😀

Här kan ni se några fler exempel på vad man mer kan hitta på 😀

På bilden ser ni:

Gympapåse med packningslista samt ett grundschema för idrott samt vad som kommer att hända efter idrotten.

Shoppingväska med ord som kan vara bra att ha när man är i affären, absolut inte heltäckande på långa vägar men i alla fall en start.

Kudde med kommunikationskarta över ord som man kan behövs ha vid läggning, inte så skönt att ha en hård bok/iPad eller inplastad kommunikationskarta med sig i sängen när man ska sova. Exempel på ord som finns på kudden: törstig, trött, toalett, mysa, kramas läsa, sova, pigg mm.

Med på bilden finns även T-shirts med kommunikationskarta, på den finns mestadels ord för att kommentera men även för att kunna fråga om olika saker.

Dessa kartor är även de tillverkade i In Print och sedan har jag skrivit ut dem på speciellt papper som används för att trycka på tyg genom att stryka på kartan på tyget. Jag har testat två olika varianter, en från Panduro och en från Claes Olsson. Tänk på att vissa av dessa kräver att man spegelvänder bilden/texten för att det ska bli rätt när man sedan stryker på tyget.

Lycka till!

Ber om ursäkt för bildernas kvalité och placering i detta inlägg, sitter på tåget på väg till Tomelilla för nästa föreläsning som Folke Bernadotte stipendiat.

https://folkebernadottestiftelsen.se/aktuellt/

/Jessica